Puumala - Lohilahti (aka Pölkkyniemi)

Puumalasta oli kohtuulliset tuulet ja päätettiin jatkaa matkaa kohti Savonlinnaa. Meillä ei tällä(kään) reissulla ole tarkkaa reittisuunnitelmaa jo pelkästään siksi, että tuulet voi aina muuttaa suunnitelmia, mutta myös siksi, että lomalla pitää olla lomalla.

Keväällä oli tullut juttua kollegan kanssa kesän suunnitelmista. Kollegani, joka on myös meidän seurakaveri, kertoi myös suuntaavansa Saimaalle ja tuossa muutama päivä sitten tulikin viestiä, että missäs Lady luudaa, kun he on Savonlinnassa oopperaa katsomassa.

Viestiteltiin puolin ja toisin myös Puumalasta lähdön jälkeen ja juuri kun olimme suuntaamassa keulaa kohti Savonlinnaa ja pohjoista, niin Kollega pyytelikin Lohilahteen. Pienellä kurssin muutoksella otimme suunnna lohilahteen, lähes täysin päinvastaiseen suuntaan ja laskettelimme jälleen lyhyen päivän päätteeksi erittäin idylliseen paikkaan.


Lohilahden vierasvenesatamaa pitää vanhempi herrasmies. Kylällä on omakin laiturinsa hieman syvemmällä lahdessa, mutta tämä laituri vaikutti erinomaiselta.

Kiinnityimme kollegan avustuksella laituriin ja minä olin myyty. Paikka on todella hieno. Ei uusi, ei moderni, eikä mitenkään trendikäs vaan täysin omassa ajassaan elävä ja kodinomainen paikka.


Laituri on suuri ja siihen pääsee suurellakin syväyksellä. Olimme melko lähellä rantaa ja meidän 1,8m syväys toimi siinäkin mainiosti. Tämä satama on muutaman pienveneen kotisatama, mutta niillä ei ole omia merkittyjä paikkoja, joten kiinnittyä voi mihin vain. Yö maksaa 5€ (2013) ja sauna 13€/h.  


Nämä vanhat venevajan tervehtivät ystävällisesti heti laituria vastapäätä.


Paikan omistaja kertoi isoisänsä ostaneen tilan ennen muinoin. Kylällä on ollut suuri tehdas (puuteollisuutta), mutta sen toiminta lakkasi 1910-1911. Silloin kylältä hävisi kaikki muukin toiminta ja jäljelle jäi vain muutama  asukas. "Isoisä ei tiennyt, kuinka hienon paikan itselleen hankki" tarinoin paikan nykyinen tilallinen. Hänelläkin on ikää jo jonkin verran ja toivon sydämenstäni, että tälle ihastuttavalle satamalle olisi jatkaja olemassa.


Siinäpä sitten päivää vietettiin ja esikoisen juhlat juhlittiin. Venekakkua syötiin ja ilakoitiin.


Vanha talo on vielä paikallaan, vaikka uusi isäntä onkin rakentanut uuden ja modernimman talon tilan toiselle syrjälle. Jos muuten isäntä ei ole keräämässä maksuja laiturilta, niin ovikellolle vain!

Ympäristö on täynnä muistoja ja ajan patinoimia aarteita. En voinut tuntea täällä muuta kuin läpitunkevaa tunnetta onnesta. Tämä on yksi loman huippukohteista. Täällä oli jopa pesukone, jota sai käyttää 4€ maksua vastaan. Kuivatus tapahtui sitten pienellä pyykkinarulla tai perinteiseen tapaan reelingillä.


Saunatuvassa oli jotain ihmeellistä. Lapsuuden kesät heräsivät henkiin. Tätä paikkaa on pidetty rakkaudella ja se näkyy ja tuntuu jokaista yksityiskohtaa myöden. Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kesä 2018

Ångestö MK

Kifskär itäsatama, Merikarhut