(2012) Kihnu - Haapsalu (Viro)

Pärnusta lähdettiin aamulla Kihnuun hyvässä tuulessa. Neljässä tunnissa taitettiin matka ja kihnu otti meidät vastaan uusin laiturein. Fasiliteetit oli yhtä kamalat kuin kaksi kesää  sitten, mutta laiturit oli hyvät. Vettä ei Kihnusta kannata ottaa... yök. Kihnu on ihana saari missä ei ole oikeastaan mitään. Ystävällisiä ihmisiä ja hyvät wifit. Kihnuun kannattaa aina mennä. Tämä saari on vienyt syd'mmemme jo ensimmäisellä vierailukerralla kaksi vuotta sitten. Kiersimme Riianlahden ja silloin poikkesimme nauttimaan autenttisesta tunnelmasta. Tällä saarella paikalliset naiset (jopa nuoret) käyttävät kansallismekkoja.

Säät lupasi meille hyvää yöpurjehdusta kohti Haapsalua. Seuraavana päivänä tulisi puhaltaman reippaasti joten päätettiin lähteä yötä vasten. Matkaan lähdettiin mukavassa seitsemän solmun nopeudessa. Ei aaltoa ja sopiva tuuli. Saari suojasi muutamia ensimmäisiä maileja ja sitten olisi hetken krysitävä ennen seuraavaa sivumyötäistä. Pääsimme saaren ohi ja tuuli yltyi puuskissa yli yhteentoista metriin sekunnissa. Aaltoa alkoi tulla ja joukossa olikin muutamia hurjia kerrostaloja. Kun oli vaivanloisesti kryssitty kymmenen mailia ja piti alkaa helppo osuus niin minä hilppaisin nukkuman ja kippari jäi kannelle yksin. Siitä alkoikin elämämme kamalin purjehdus. Tuuli ei yltynyt neljäätoista metriä sekunnissa kovemmaksi, mutta aallot oli aivan käsittämättömän kamalat. Sen lisäksi, että ne oli korkeita, ne murtuivat sitloodan sisälle ja kipparin piti köyttää itsensä veneeseen kiinni. Sisällä ei kukaan nukkunut. Kaikki odottivat vain kelin rauhoittumista. Vaikka tuulet ja aallot oli myötäisiä niin oli pakko luovia.  Luojalle kiitos pääsime jonkun tunnin kuluttua rauhallisempiin aaltoihin ja veneen kulku rauhoittui. Kuljimme kuitenkin huippuvauhtia eteenpäin ja pääsimme aamun sarastaessa soittamaan ystävillemme, että ottaisivat meidät Haapsalussa vastaan. Iloisena ja yllättyneinä meitä mönki kaksi hymynaamaa laiturille vastaan ja tunnelma oli onnellinen. Olimme hengissä, perillä ja ystävien kanssa.

Haapsalu on aina käymisen arvoinen paikka. Paikka jossa on aina sunnuntai. Ihana vanha linna upeine myyttisine tarinoineen ottaa vastaan niin lapset kuin lapsenmielisetkin ihanalla leikkipaikalla ja mielettömillä piknikmaisemilla.
Vierasvenesatamia onkin nyt kolme vierekkäin aikaisemman kahden sijaan. Kun Haapsaluun saapuu kapeaa väylää pitkin tulee ensin vastaan kalasatama. Heti sen vieressä on uusin vierasvenesataman missä on muutama paikka. Fasiliteeteistä en tiedä, mutta kuuleman mukaan hintaa on parikymppiä yö.
 Keskellä on Grand Holm Marina joka on tarjonnut meille paikan viimeiset kaksi kertaa. Viimeisenä on Vesiviigi marina jossa olemme vierailleet kerran. Vesiviigiin on isommalla veneellä vaikea mennä kun syväys ei vedessä riitä. Vieraillessamme siellä jouduimme hiukan nitkuttelemaan venettä väylällä jotta pääsimme eteenpäin. Hintaa samat parikymppiä ja ihan ok fasiliteetit. Joskin suihkuun pitää mennä ravintolan keittiön ohi ja on ikäänkuin henkilökunnan tiloja. Grandholm on hyvä satama. Hyvät ja siistit suihkut, pesukone, ravintola ja pieni kauppa mistä saa olutlaatikot, limpparit ja pientä purtavaa. Hintaa on kymmenen euroa jos ottaa sähköä tai vettä.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kifskär itäsatama, Merikarhut

Matgruvan, Tammisaaren kansallispuisto. Merikarhut

Irisholm. Oi mikä paratiisi!